Karkku 6.6.2010

 

teksti ja kuvat: Tiia Sutinen

 


BIS1 ESS Wildomar's Dig Dub'n Deny, BIS2 WSS Benton Pep Talk
Tuomari Tom Graham

 

Kirvojen kansoittamasta koivikosta, kesänvihreästä nurmesta sulavasti liikkuvine springerspanieleineen, telttakylässä raikaavasta iloisesta puheensorinasta ja kauniisti sateenkaaren väreihin sointuvista palkintoruusukkeista. Niistä on Karkun näyttely tehty. Vain muutamia elementtejä mainitakseni. Kiitos aktiivisen näyttelytoimikunnan, saimme nauttia Springerspanielit ry:n erikoisnäyttelystä tänäkin vuonna. Jo yhdettätoista kertaa järjestettävä tapahtuma oli kerännyt paikalle mukavasti porukkaa, ei kuitenkaan tungokseen asti. Kuten Suomen kesään osittain kuuluukin, pieni tuulenvire ja pilvenhattarat pitivät huolen siitä, ettei näyttelyväen tai show’n päätähtien tarvinnut kärsiä liiallisesta kuumuudesta auringon ajoittain möllöttäessä taivahalla.

Springereitä ihasteltiin kolmessa kehässä. Ykköskehässä nähtiin nuorten luokassa, avoimessa-, käyttö- ja valioluokassa sekä kasvattaja- ja jälkeläisluokassa yhteensä liki kuusikymmentä englanninspringerspanielia, joita tuomaroi englantilainen Tom Graham. Tom on vieraillut koiranäyttelyharrastuksensa tiimoilta Suomessa aikaisemminkin, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun hän arvosteli englanninspringereitä. Tom kertoo omaavaansa kahdenkymmenen vuoden kokemuksen tuomaroinnista. Sertejä on tullut jaettua monille spanieliroduille – walesinspringerspanieleille, sussexinspanieleille, englannin- ja amerikancockerspanieleille. Vuonna 2008 Tom oli tuomaroimassa walesinspringerspanieleita Cruftsissa, maailman suurimmassa koiranäyttelyssä. Hän on kuulunut The Scottish Kennel Clubiin vuodesta 1994. Best In Show (BIS) –palkinnon saavuttavasta koirasta Tomilla on selkeä mielipide.

”BIS –koiran tulee olla vahva, sen tulee liikkua hyvin ja sillä tulee olla ihastuttava substanssi sekä hyvä pää”, hän kiteyttää.

Kakkoskehässä Jane Graham, Tomin vaimo, arvosteli kaiken kaikkiaan viitisenkymmentä sekä englantilaista että walesiläistä pentua, junioria ja veteraania sekä Junior Handler –sarjaan osallistuneet koirat. Janelle Suomen vierailu oli toinen. Hän kertoi nähneensä Karkussa paljon lupaavia nuoria koiria ja kiitteli samalla onnistuneista järjestelyistä ja kauniista miljööstä. Koirat kuuluvat tiiviisti Janen ja hänen miehensä elämään, ja kotoa heiltä löytyykin pienen kennelin verran sekä walesejä, sussexinpanieleita että lyhytkarvaisia saksanseisojia.

Kolmoskehän olivat vallanneet walesit. Juniori- ja nuortenluokan lisäksi kehässä arvosteltiin avoin luokka, käyttö- ja valioluokka sekä kasvattaja- ja jälkeläisluokka. Tuomaroimaan oli saapunut kaksikymmentäseitsemän vuotta rotua harrastanut Debra Roberts, walesiläinen hänkin. Ammatiltaan Debra on opettaja, mutta varsinaisen opettamisen sijaan hänen nykyinen työtehtävänsä on huolehtia yhteydenpidosta koululaisten ja vanhempien välillä sekä pitää huolta siitä, että lapset käyvät koulua. Koiraharrastuksensa puitteissa Debra kuuluu Cwrt Afon –kennelin avainhenkilöihin, ja hän omistaa yhdeksän walesinspringerspanielia.

”Karkun näyttelyssä on ollut mielestäni hyvä taso, pidän kovasti täällä näkemästäni. Paikka on myös ihanteellinen, hyvä nurmialusta, viihtyisä ja kaunis vihreä ympäristö puineen.”

BIS –voittajaksi Debra rankkaisi koiran, joka on paitsi tyypiltään ja rakenteeltaan rotumääritelmän mukainen, myös sellainen, jolla on asennetta ja halua näyttäytyä kehässä.”Vähän niin kuin sellainen LOOK AT ME –tyyppi”, Debra vinkkaa.

BIS –voiton nappasi tänä vuonna omistajiensa Johanna ja Katariina Isolan suureksi iloksi ja yllätykseksi englanninspringerspanieli Wildomars Dig Dub N Deny ”Diva”, viime vuoden BIS –voittajan Benton Pep Talk “Ilonan” sijoittuessa hienosti toiseksi.

”Bissejä” jaettiin toki useammassa sarjassa ja sekä englannin- että walesinspringereillä oli mahdollisuus ilmoittautua myös ns. turistiluokkaan, johon voivat osallistua sellaiset koirat, joita ei tavallisesti virallisiin näyttelyihin voida ilmoittaa, vaikkapa kivesvian vuoksi. Herra Liituraidan –nimeä kantava hulvattoman hauska pukukilpailu keräsi niin ikään estradille toinen toistaan hellyttävämpiä ilmestyksiä. Kaikkea tätä sekä luokkavoittajia voimme ihailla Karkku 2010 –kuvakoosteessa.

Näihin kuviin ja tunnelmiin päätän raporttini Karkusta tähän. Kiitokset kaikille näyttelyn järjestelyihin osallistuneille mukavasta tapahtumasta, jossa monet viihtyivät koko perheen voimin. Tapaamisiin ensi vuonna 5.6 samoissa merkeissä!


Pennut, BIS1 Barecho Amaze Me , BIS2 Doniol Yesterday's Dream

 


Juniorit, BIS1 Coco Hit's Go For It , BIS2 Benton Catch Another Duck

 


Veteraanit, BIS1 Benton Let's Go Girls, BIS2 Nobhill Pretty Piece of Adamant

 


kasvattajaluokat BIS1 Kennel Benton, BIS2 Kennel Wildomar's

 


Metsästyskoepalkitut BIS1 Adamant's Ivor Novello, BIS2 Romeo

 


BIS pari

 


Turistit, BIS1 Adamant's Greta Garbo, BIS2 Serennog Atebol