Tottelevaisuuskokeiden voittajaluokka

Teksti: Veera Hovila
Springeri 4/2003

Kynnys avoimesta luokasta voittajaluokkaan on yleensä suuri, sillä tämä tottelevaisuuskokeiden toiseksi ylin luokka tuo mukanaan monia uusia haasteita. Luokka on kuitenkin täysin realistinen tavoite kaikille tokoileville springereille, ja jos innostus tokoon on syttynyt, on voittajaluokan liikkeiden parissa puuhailu todella mielenkiintoista ja hauskaa puuhaa. Noutointoisille sprinkuille on varmasti myöskin mieleen voittajaluokan runsastunut noutovalikoima.

Jos hiukankin ajattelet koirallesi toko-uraa, kannattaa näitä ylempien luokkien liikkeitä alkaa pohjustaa jo varhain, jolloin luokasta toiseen siirtyminen on paljon helpompaa. Pienelle pennullekin voi jo opettaa leikin varjolla osasia voittaja- ja erikoisvoittajaluokkien liikkeistä. Panosta myös huolelliseen pohjatyöhön noudon opettelussa, sillä tästä on suuresti hyötyä siirtyessäsi voittajaan.

Voittajaluokkaan saa siirtyä koira saavutettua ensimmäisen palkinnon avoimesta luokasta, samoin voittajasta saa vaihtaa yhdellä ykkösellä erikoisvoittajaluokkaan. Halutessaan voi tietenkin kilpailla edelleen sen kolmen ykköspalkinnon verran, millä tienaa kultaisen koulutusmitalin.

Paikalla makaaminen

Samanlainen kuin avoimessa luokassa, mutta paikallamakaamisaika on voittaluokassa neljä minuuttia. Ohjaajat ovat näkösuojassa.

Seuraaminen

Uutena asiana voittajaluokassa ovat käännökset paikallaan (täyskäännös / oikealle / vasemmalle) ja lisäksi kokeillaan muutaman askeleen siirtymisiä eri suuntiin (taakse ja sivuille).

Nämä eivät ole mikään vaikea juttu, kun koira on sisäistänyt vahvasti pyrkimyksen säilyttää oikeaoppinen perusasento. Kuitenkin kannattaa kiinnittää huomiota, että koira pysyy aina sivulla ja oppii hallitsemaan takapäätään, sillä ihanteenahan on koiran jatkuva liimattuna oleminen vasempaan jalkaan. Erilaisia variaatioita kyllä sallitaan, esimerkiksi taaksepäin siirtymisessä ei ole välttämätöntä opettaa koiraa peruuttamaan.

Käännökset ja muutaman askeleen siirtymiset tuovat mielestäni erittäin mukavaa vaihtelua ihan perusseuraamisharjoituksiinkin, joten niitä voi harjoitella jo suhteellisen varhaisessa vaiheessa.

Maahanmeno

Koira menee ohjaajan käskystä nopeasti maahan ja ohjaaja jatkaa juosten välittömästi käskyn annettuaan. Liikkeenohjaajan kehoituksesta ohjaaja pysähtyy ja palaa koiran luo.

Voittaluokan maahanmeno tulee ensi vuonna todennäköisesti korvautumaan liikkeestä istumisella. Tämä tieto on kuitenkin vielä epävirallista, joten jäämme odottelemaan hyväksyykö SKL sääntömuutokset syysvaltuustossaan.

Luoksetulo

Koira jätetään maahan maahan ja ohjaaja etenee 25 methin päähän koirasta. Luvan saatuaan ohjaaja kutsuu koiraa ja sen edettyä 1/3 matkasta, ohjaaja käskee itsenäisesti koiran maahan. Luvan saatuaan ohjaaja pyytää koiraa koiraa jälleen luokseen ja koiran tultua 2/3 matkasta, ohjaaja käskee koiran vuorostaan maahan. Lopuksi koira kutsutaan perusasentoon (tai eteen).

Liikkeeseen ei oikein ole muuta konstia kuin harjoitella seisominen ja maahanmeno omina liikkeinään niin varmoiksi, että koira pysähtyy kuin seinään kesken vauhdikkaan luoksetulonkin. Vältä opettamasta koiraa ennakoimaan ja harjoittele siksi liikettä vain hyvin harvoin, jos ollenkaan kokonaisena kisaliikkeenä ja muista läpijuoksut. Paras tapa harjoitella pysähtymisiä on kutsua koira luokse lenkin yhteydessä sen kirmaillessa vapaana. Paras tapa palkita pysähtymisestä on heittää lelu koiran taakse.

Lähettäminen määrätylle paikalle ja luoksetulo

Liikkeenohjaajan kehoituksesta koira lähetetään suullista käskyä ja käsimerkkiä käyttäen kohti 25 methin päässä sijaitsevaa kulmamerkein merkittyä, 3x3 methin kokoista ruutua ja koiran ollessa ruudun sisällä ohjaaja käskee sen maahan. Liikkeenohjaajan kehoituksesta ohjaaja lähtee etenemään kohti koiraa ja ollessaan muutaman methin päässä siitä, ohjaaja kääntyy oikealle tai vasemmalle, kävelee uuteen suuntaan kymmenen methiä ja kääntyy kohti lähtöpaikkaa. Käveltyään tähän suuntaan noin kymmenen methiä koira kutsutaan sivulle seuraamaan liikkeenohjaajan kehoituksesta. Liike päättyy pian tämän jälkeen perusasentoon. Korkeimpaan arvosanaan käskyjä saa käyttää enintään neljä.

Koiran täytyy oppia tuntemaan ruudun merkitys - etsi neljä samanlaista esinettä ja mene niiden keskelle -, sillä ohjaaminen suuntakäskyin ei käytännössä onnistu kokeessa sallittujen käskyjen vähyyden vuoksi. Tyypillisimpiä tapoja opettaa ruutu on käyttää joko kohdemenetelmää tai viedä ruutuun jotain koirasta itsessään mielenkiintoista. Kohdemenetelmässä koira opetetaan ensi koskettamaan tassullaan jotain alustaa ja kun koira heti alustan nähdessään menee koskettamaan sitä, viedään kohde ruutuun. Pikkuhiljaa kohdetta pienennetään ja välimatkaa lisätään. Muita vaihtoehtoja on viedä ruudun keskelle namilautanen tai lelu houkuttimeksi tai käyttää ns. porttimenetelmää, jossa koira opetetaan juoksemaan kahden ruutumerkin välistä.

Koiraa ei kannata opettaa menemään ruudussa automaattisesta maahan, sillä vaikka tämän ei ole virhe, koiran mennessä vahingossa maahan ruudun ulkopuolella liike nollautuu. Lisäksi maahan-käsky huomioidaan käytetyksi vaikka koira olisikin mennyt ilman käskyä ruudussa maahan.

Nouto ja hyppy yli esteen

Liikkeessä ohjaaja heittää liikkeenohjaajan antaman kapulan (tunnistusnoutopalikka) esteen toiselle puolen ja käskystä koira hyppää yli, ottaa noutoesineen ja hyppää sen kanssa takaisin ohjaajan sivulle tai eteen luovuttamaan esinettä. Ohjaajalla on lupa antaa noutokäsky koiran ollessa juuri ylittämässä estettä.

Jos olet opettanut noudon ja hypyn erikseen huolellisesti omina liikkeinään, niiden yhdistäminen ei tuottane suurempia ongelmia. Ensimmäisissä hyppynoutoharjoituksissa voit jättää koiran matalan esteen toiselle puolen ja kutsua koiran kapula suussa sivullesi. Harjoituksissa kannattaa harjoitella hyppynoutoja monenlaisista kulmista ja heittää noutoesinettä välillä esteen sivuun, jolloin koira oppii hyppäämään kisoissakin aina molempiin suuntiin.

Metalliesineen nouto

Liike suoritetaan muuten samalla tavalla kuin avoimessa luokassa, mutta noutoesineenä on kilpailujärjestäjien metallinen kapula. Koon (iso tai pieni) voi itse valita.

Tunnistusnouto

Ohjaajalle annetaan ennen yksilösuoritusten alkua pieni puinen tunnistusnoutokapula, johon hän merkkaa kilpailunumeronsa ja jota hän pitää tunnistusnoutoliikkeeseen saakka. Ohjaaja kääntyy selin paikkaan, johon palikat viedään, mutta koira pysyy paikallaan katse noutoesineisiin päin. Liikkeenohjaaja vie ohjaajan antaman kapulan 10 methin päähän viiden muun samanlaisen joukkoon ja luvan saatuaan ohjaaja kääntyy ja lähettää koiran noutamaan numeroimansa esineen. Koiran tulisi tämä löytää kapuloita haistelemalla ja arvosana ei alene, jos se joutuu esinettä etsimään hetken aikaa. Luovutus tapahtuu normaalisti joko sivulle tai eteen. Suoritus hylätään, jos koira noutaa jonkin muun kuin ohjaajan merkitsemän esineen.

Tunnistusnouto koostuu kahdesta osasta, jotka koiran tulisi oppia hyvin: hajuerottelusta ja normaalista noutamisesta. Jokainen koira kyllä osaa erottaa ohjaajan hajuisen palikan, kun se vain ymmärtää, mitä siltä halutaan. Hajuerottelua voi harjoitella esimerkiksi metsässä lähettämällä koira noutamaan ohjaajan hetken käsissään pitämää käpyä muiden käpyjen joukkoon. Alkaessasi harjoitella tunnistusnoutokapuloilla, voit aloittaa kahden palikan kanssa niin, että viet hajustetun ensin hajuttoman tunnaripalikan eteen palkiten tämän nuuskimisesta ja vähitellen siirrät esineen paikkaa hajuttomaan nähden. Koiran ottaessa väärän esineen älä toru, vaan jätä suoritus huomioitta. Tämäntyyppinen harjoittelu vaatii runsaasti kärsivällisyyttä, mutta on tehokas tapa, jollei koira luonnostaan nouda oikeaa esinettä. Jos koira taas vaikuttaa suvereenilta hajuerottelijalta, voit harjoitella liikettä helposti esimerkiksi niin, että leikit ensin sen kanssa hajullisella kapulalla ja viet sen sitten hajuttomien joukkoon koiran katsellessa.

Kauko-ohjaus

Koira jätetään maahan ja ohjaaja poistuu 15 methin päähän. Liikkeenohjaaja näyttää koiran takaa taulujen avulla missä järjestyksessä ohjaaja kehoittaa koiraa istumaan, makaamaan ja seisomaan. Asennonvaihtoja on yhteensä kuusi ja ohjaaja saa käyttää käsimerkkejä suullisten yhteydessä. Koiran on vaihdettava asentoa vähintään neljä kertaa, jotta suoritus voidaan hyväksyä.

Kauko-ohjaus on ennenkaikkea tekniikkalaji ja tämä korostuu entisestään voittajaluokassa matkan kasvaessa ja seisomisen tullessa mukaan kuvioihin. Aloita harjoittelemalla kaikki mahdollisen asennonvaihdosvariaatiot ollessasi aivan koiran edessä:
Istu-maahan-istu: Koira liikuttaa vain etujalkojaan takaosan pysyessä napakasti paikallaan.
Istu-seiso-istu: Istumasta seisomaanmenossa etujalat pysyvät paikallaan ja takajalat hypähtävät taakse, seisomisesta istumisessa etujalkoja siirretään taaksepäin takajalkojen pysyessä paikallaan.
Seiso-maahan-seiso: Opeta nämä niin, että kaikki raajat pysyvät paikallaan koiran noustessa ja vajotessa kuin hissi.
Kuten muissakin liikkeissä, joissa koiran toivotaan etenevän mahdollisimman vähän, suorita palkitseminen taaksepäin esim. vapauttamalla koira namilautaselle tai heittämällä lelu sen taakse.

Kokonaisvaikutus

Kuten muissakin luokissa: Huomioidaan ohjaajan ja koiran yhteistyö suorituksen aikana ja niiden välillä, sekä tarkkaillaan työskentelyn iloisuutta ja halukkuutta koiran rodunomainen tempperamentti huomioon ottaen.

Voittajaluokka

1) paikalla makaaminen
2) seuraaminen taluttimetta
3) maahanmeno
4) luoksetulo
5) lähettäminen määrätylle paikalle ja luoksetulo
6) nouto ja hyppy yli esteen
7) metalliesineen nouto
8) tunnistamisnouto
9) kauko-ohjaus
10) kokonaisvaikutus

kerroin 4 => 40 p.
kerroin 3 => 30 p.
kerroin 2 => 20 p.
kerroin 4 => 40 p.
kerroin 4 => 40 p.
kerroin 3 => 30 p.
kerroin 2 => 20 p.
kerroin 4 => 40 p.
kerroin 5 => 50 p.
kerroin 10 => 10 pistettä

Pisteet ja palkinnot:
255-320 pistettä = 1. palkinto
224-254, 75 pistettä = 2. palkinto
192-223, 75 pistettä = 3. palkinto