Tottelevaisuuskokeiden avoimeen luokkaan

Teksti: Veera Hovila
Springeri 3/2003

Askel TOKOn alokasluokasta avoimeen luokkaan on mukava: luokka tarjoaa juuri sopivasti uutta haastetta, mutta ei vaadi suuria ponnistuksia kun alokasluokan liikkeet ovat hallinnassa. Joten eikun treenailemaan ja jatkamaan toko-uraa! Tänäkin vuonna jo useampi springeri on saavuttanut ykköstuloksen alokasluokasta ja olisi todella hienoa, jos näitä koiria nähtäisiin joku päivä avoimessa.

Monet jättävät alokasluokan jälkeen leikin sikseen luullen, että koiralle ei ole mahdollisuuksia ylemmissä luokissa. Jääpä kuitenkin joku kerta kokeisiin vaikka katsomaan avoimen luokan meininkiä, niin huomaat, ettei koirakolta sielläkään vaadita suurempia ihmeitä. Perusasiat, kuten vaikkapa paikallamakuu ja seuraaminen, ovat edelleen vallitseva osa koetta ja uudet liikkeet, nouto ja kauko-ohjaus, eivät olekaan niin vaikeita mitä voisi kuvitella.

Mutta eikö riitä, kun hallitsee perusjutut? Tietenkin riittää, mutta jokainen springeri on takuulla intoa puhkuen valmis oppimaan lisää. Tylsäähän se olisi aina pelkästään kerrata samoja vanhoja asioita, vaikka koiralla on halua ja mahdollisuuksia vaikka mihin. Kun muistat olla positiivinen ja kannustava, tokoliikkeiden opettaminen on koirasta varmasti mitä hauskinta puuhaa ja antaa sille mukavaa aivotyötä. Välisenne kontakti ja koiran yhteistyöhalu pysyy vahvana opettaessasi uusia juttuja, ja tämä heijastuu myös arkielämässä ja muissa harrastuksissanne.

Tie avoimeen luokkaan on avoinna springerisi saavutettua yhden ykköstuloksen alokasluokasta, mutta sinne on siirryttävä viimeistään kolmen alo-ykkösen jälkeen. Myös avoimessa luokassa pätee, että yhden ykkösen jälkeen voi siirtyä seuraavaan luokkaan. Kolmen avoimen luokan ykkösen jälkeen saat luokanvaihtomitalin ja sitten onkin jo aika siirtyä jälleen uusiin haasteisiin.

  Missä vaiheessa sitten kannattaa siirtyä avoimeen? Tämä on täysin oma valintasi. Jos olet perusasioiden ohella theenannut avoimen luokan liikkeitä, voi siirtyminen heti ensimmäisen ykkösen jälkeen tuntua luontevalta, mutta joskus saattaa olla hyödyllistä hankkia vähän lisää kisakokemusta alokasluokasta. Ei kuitenkaan kannata jäädä alokasluokkaan junnaamaan niitä kolmea ykköstä hakien, kun kerran sinulla on mahdollisuus tarjota springerillesi uusi mielenkiintoinen haaste avoimen luokan muodossa.

  Seuraavassa esittelen avoimen luokan liikkeet ja kerron, mitä muutoksia on tullut alokasluokkaan nähden. Myös pieniä opetusvinkkejä löytyy, mutta kannattaa hankkia yksityiskohtaisempaa tietoa liikkeiden opettamisesta vaikkapa kyselemällä tokoilevilta tuttavilta.

Paikallamakuu

Paikallamakaaminen on avoimen luokan ensimmäinen ja ainoa ryhmäliike, sillä alokasluokasta tuttu luoksepäästävyys on jätetty kokonaan pois. Siispä heti tuomarin puhuttelun jälkeen aloitetaan koe jättämällä koirat ja siirtymällä itse näkösuojaan, esimerkiksi teltan tai rakennuksen taakse. Paikallamakaamisaika on kolme minuuttia, jonka laskeminen aloitetaan siitä, kun viimeinenkin ohjaaja on piilossa. Piinaavien minuuttien jälkeen siirrytään seisomaan parinkymmenen methin päähän koirien eteen ja vasta liikkeenohjaajan annettua luvan voidaan mennä koiran luo.

Alkaessasi harjoitella ohjaajan piiloon menoa, vähennä aika, matka ja häiriöt minimiin ja varmistu, että koira pysyy paikallaan kaikissa muissa tilanteissa. Aluksi ainoastaan käväise koiran katseen tavoittamattomissa ja lisää piilossaoloaikaa vähitellen. On tärkeää, että liike on hyvin varma mennessänne kokeeseen jo senkin takia, että koira oppii helposti, että kisoissa on lupa tulla mamman luo piiloon.

  Seuraaminen taluttimetta

Avoimessa luokassa kaikki liikkeet tehdään ilman hihnaa, sillä kytkettynä seuraaminen on jätetty pois. Luokan seuraamisliike ei oleellisesti eroa alokasluokan vastaavasta, arvostelu vain on hieman tiukempaa ja seuraamismatka jonkin verran pidempi.

Kannattaa viimeistään tässä vaiheessa alkaa kiinnittää erityistä huomiota omaan liikkumiseensa kokeessa. Opettele kävelemään rennosti ja suoraan (voit esim. kohdistaa katseesi johonkin kiintopisteeseen) ja tekemään käännöksistä 90- ja 180-asteisia. Näin takaat, että koirasi saa parhaat mahdollisuudet näyttää kykynsä.

  Maahanmeno

 Liike on muuten samanlainen kuin alokasluokassa, mutta nyt jatkat itse pysähtymättä matkaasi. Luvan saatuasi palaat koiran luo ja käsket sen istumaan.

Uutta asiaa ei siis oikeastaan ole, mutta kannattaa harjoitella ripeää maahanmenoa. Tee harjoituksista vaihtelevia ja hauskoja ja pyydä koiraa menemään maahan milloin missäkin tilanteessa palkiten nopeimmat suoritukset avokätisesti.  

Luoksetulo

  Luoksetulomatka on noin 25 methiä. Matkan puolivälissä on jokin merkki, jonka kohdalla ohjaajan tulisi oma-alotteisesti käskeä koira seisomaan joko käsimerkkiä tai suullista käskyä käyttäen. Liikkeenohjaajan annettua luvan koira kutsutaan sivulle. Koira saisi pysäytyskäskyn jälkeen liikkua enintään 2 kertaa oman mittansa ja jos koira ei pysähdy ollenkaan, se voi saada enintään arvosanan 5. Muistathan ennen suoritusta (tai mieluummin jo yksilösuorituksenne alussa) ilmoittaa tuomarille sivulletulotavan lisäksi myös sen, pysähtyykö koirasi käsimerkillä vai suullisella (molempia ei voi käyttää yhtaikaa).

  Noutohulluille springereille luoksetulon pysäytys on usein helppo opettaa nakkaamalla pallo koiran yli. Vähitellen siirrytään valeheittoihin ja koira saa palkkion vasta pysähdyttyään. Jos haluat koiran pysähtyvän suullisella käskyllä, käytä alussa sekä käsimerkkiä että pysäytyssanaa ja häivytä käsimerkki pois. Tietysti luoksetulosta pysäyttäminen onnistuu myös opettamalla koiralle seisahtumisen niin hyvin, että se pysähtyy kuin seinään kaikissa tilanteissa.

Parasta olisi tehdä pysäytysharjoituksia koiran ollessa lenkillä vapaana, ei niinkään  liikkeenä aloitetun luoksetulon yhteydestä.

  Seisominen

Liike suoritetaan täsmälleen kuten alokasluokassakin.

Noutaminen

Liike alkaa perusasennosta. Ohjaaja heittää oman (tuomarin hyväksymän) puuesineen vähintään 10 methin päähän, koira noutaa sen ja tulee suorinta tietä luovuttamaan sivulle (tai vaihtoehtoisesti eteen). Noutoesine luovutetaan liikkeenohjaajan kehoituksesta. Pureskelusta, varaslähdöstä ja pudottamisesta vähennetään pisteitä. Koiran pudottaessa esineen ohjaajan on yletyttävä siihen ja varaslähdössä esineen tulee olla jo maassa, jotta suoritus voidaan hyväksyä.

  Noutoliike on monien springerien suosikki, jossa ne tuntuvat syttyvän. Noudon opettaminen kannattaa tehdä vaiheittain jakamalla liike pieniin osiin, joita harjoitellaan yksi kerrallaan ja siirrytään seuraavalle tasolle koiran hallitessa edellisen. Opeta koira aluksi pitämään esinettä suussaan, sitten pitämään sitä pikkuhiljaa yhä pidempiä aikoja, tämän jälkeen liikkumaan kapula suussaan ja lopulta tuomaan esineen sinulle luovutusasentoon. Kun koira osaa pyynnöstäsi nostaa kapulan ja tuoda sen tullen viereesi luovuttamaan, voit kokeilla jo heittämistä. Muistathan kuitenkin edetä riittävän hitaasti ja pitää vaatimustason niin alhaalla, että koiralla on joka kerta mahdollisuus onnistua.

  Kauko-ohjaus

Toinen avoimen luokan uusista liikkeistä on kauko-ohjaus, jossa ohjaaja komentaa koiran maahan, menee noin 5 methin päähän koirasta ja käskee sitä vaihtamaan neljä kertaa asentoa ("istu" ja "maahan"). Liikkeenohjaaja seisoo koiran takana ja näyttää taulun avulla, missä järjestyksessä ja miten nopeasti ohjaaja käskee koiraa vaihtamaan asentoa. Lopuksi ohjaaja menee takaisin koiran luo ja pyytää sen istumaan. Ihanne olisi, jos koira pysyisi täysin samassa pisteessä koko suorituksen ajan. Jos se ei vaihda asentoaan vähintään 2 kertaa tai liikkuu paikaltaan enemmän kuin 3 kertaa oman mittansa, suoritus hylätään. Koiraa saa käskyttää samanaikaisesti sekä suullisin että käsimerkein, mutta käsimerkki ei saa "jäädä päälle", ts. olla ajallisesti pidempi kuin suullinenkaan.

Kauko-ohjaus on ennen kaikkea tekniikkalaji, sillä oikea suoritustekniikka mahdollistaa, että eteneminen on mahdollisimman vähäistä. Opeta avoimen luokan asennonvaihdot niin, että takapää pysyy koko ajan paikallaan ja vaihtaessaan asentoa koira liikuttaa etujalkojaan joko taakse- (maasta istumaanmeno) tai eteenpäin (istumasta maahanmeno). Aloita harjoittelu olemalla aivan koiran edessä ja lisää pikku hiljaa matkaa. Voit käyttää hyödyksi vaikkapa portaita, lankkua tai ojaa, jotka estävät koiran etenemisen. Valitse mahdollisimman selvästi toisistaan erottuvat käskyt ja käsimerkit.

  Vapaa estehyppy

Liike alkaa perusasennosta ohjaajan sopivaksi katsoman matkan päästä esteestä (yleensä n. 2-3 methiä). Koiraa kehoitetaan hyppäämään esteen yli ohjaajan pysyessä paikallaan ja käskystä koira istuu esteen toisella puolella, "kasvot" ohjaajaan päin. Luvan saatuaan koira palaa ohjaajan sivulle ylittäen esteen. Hyväksymisen ehtona on hypyn suoritus molempiin suuntiin.

Pyri hyppyharjoituksissa mahdollisimman nopeasti siihen, että koira suorittaa hypyn ilman, että sinun pitää kävellä sen vierellä alokasluokan tyyliin. Voit hyvin opettaa hypyn alusta pitäen vaikkapa niin, että viet/heität esteen toiselle puolelle jotain mielenkiintoista ja annat koiran hypätä (alussa esteen korkeus on tietenkin lähes olematon ja matka hyvin lyhyt, jolloin koiralle ei tule mieleenkään kiertää estettä). Pyri siihen, että koira ei hypättyään jää aivan esteen tuntumaan vaan menee reilusti pari kolme methiä eteenpäin, ollen kuitenkin yhä suorassa linjassa esteeseen nähden. Kun tämä sujuu, lisää istumiskäsky. Paluuhyppyjä voit harjoitella erikseen jättämällä koiran esteen taakse ja kutsumalla koiran sivulle. Kun kaikki osa-alueet (esteen ylitys, istuminen, paluuhyppy) sujuvat, voit yhdistää ne valmiiksi kokonaisuudeksi.

  Kokonaisvaikutus

Kuten alokasluokassakin, tuomari tarkkailee koiran ja ohjaajan yhteistyötä suoritusten aikana ja niiden välillä huomioiden työskentelyn halukkuutta ja iloisuutta.

Avoinluokka

1 paikalla makaaminen
2 seuraaminen taluttimetta
3 maahanmeno
4 luoksetulo
5 seisominen
6 noutaminen
7 kauko-ohjaus
8 vapaa estehyppy
9 kokonaisvaikutus

kerroin 4 => 40 p.
kerroin 3 => 30 p.
kerroin 1 => 10 p.
kerroin 3 => 30 p.
kerroin 2 => 20 p.
kerroin 2 => 20 p.
kerroin 2 => 20 p.
kerroin 2 => 20 p.
kerroin 1 => 10 p.


Pisteet ja palkinnot:
160-200 pistettä = 1. palkinto
140-159,75 pistettä = 2. palkinto
100-139,75 Pistettä = 3. palkinto