Tottelevaisuuskokeiden alokasluokkaan peruskoulutetun springerin kanssa

Teksti: Tiina Janka
Kuvat: Tiina Janka ja Berit Niemi
Springeri 2/2003

TOKOn alokasluokan vaatimukset eivät ole mitään mahdottomia: jokaisen kotikoirankin elämää viettävän springerspanielin pitäisi pienellä harjoittelulla selvitä tämän luokan vaatimuksista. Siksi onkin sääli, että näitä iloisia hännänheiluttajia näkee vain harvakseltaan kokeissa. Nyt kaikilla on hyvää aikaa harjoitella elokuussa järjestettävää springerspanieleiden TOKO-mestaruutta varten ja näyttää, että kyllä nämäkin rodut soveltuvat hyvin tokoiluun. Tottahan sinäkin olet aikeissa ilmoittaa springerisi mukaan?

Peruskoulutetun kotikoiran taitoihin kuuluvat yleensä luoksetulo, kauniisti taluttimessa kulkeminen, ohjaajan vierellä vapaana kulkeminen, pysähtyminen käskystä ja paikalla pysyminen. Nämä ovat kaikki asioita, jotka helpottavat jokapäiväistä elämää koiran kanssa. Jokaisen springerin tulisi lisäksi päästää vieraatkin ihmiset tutustumaan itseensä. Myöskin esteen yli hyppääminen käskystä saattaa olla toisinaan tarpeellinen taito. Alokasluokassa vaaditaan juuri näiden asioiden osaamista, ja ne antavat hyvän pohjan onnistuneelle yhteiselämälle nelijalkaisen ystävän kanssa. Miksi sitten kannattaa mennä kokeisiin testaamaan taitojaan? Siellä tapaa paljon mukavia ihmisiä, saa lisää vinkkejä ja voi hetken päästä innostua opettamaan koiraansa pidemmällekin. Koiran kouluttaminen on hauskaa! Alokasluokan liikkeiden osaaminen antaa hyvän pohjan mm. metsästys-, näyttely- ja agilitykoulutukseen.

Alokasluokassa on kaksi ryhmäliikettä: luoksepäästävyys ja paikallaolo, jotka suoritetaan 3-8 koiran ollessa kehässä yhtä aikaa. Muut liikkeet suoritetaan yksittäin, jolloin koirakko saa keskittyä täysin omiin suorituksiinsa. Pisteitä jokaisesta liikkeestä voi saada 5-10 pisteen väliltä tai liikkeen kokonaan epäonnistuessa jäädä kokonaan pisteittä. Jokaisella liikkeellä on oma kertoimensa, jonka mukaan loppupistemäärä lasketaan. Esimerkiksi paikallaolo kerrotaan 4:llä, jolloin lopullinen pistemäärä voi liikkeestä olla jopa 40 pistettä 200sta, joka on ylin mahdollinen pistemäärä. Tähän luokkaan saavat osallistua koirat, joilla ei ole vielä kolmea 1. palkintoa, mutta jo yhden ykköstuloksen saatuaan on koirakon mahdollista siirtyä seuraavaan luokkaan kisaamaan.


Perusasento: Tästä kaikki alkavat ja tähän ne loppuvat. Kuvassa Berit ja wss Kielo.

Muutama asia on hyvä tietää ennen kehään menoa. Yksi näistä on se, että tuomari (tai liikkeenohjaaja) antaa kokeen aikana kaikki ohjeet. Esimerkiksi seuraamisissa hän kertoo, milloin pitää kääntyä, juosta ja pysähtyä. Sinun ei siis tarvitse opetella mitään kuvioita ulkoa ennen kokeeseen menoa, riittää kunhan muistat kuunnella tuomarin ohjeita. Ennen liikkeen alkua hän kysyy, onko ohjaaja valmis eikä liike ala ennen myöntävää vastausta. Jos koirasi katselee sivulle tai kiinnostuu vaikkapa ylilentävästä linnusta ennen kuin liike on alkanut, saat vielä puhua sille tai koskettaa sitä kevyesti. Jos kuitenkin olet jo ehtinyt ilmoittaa tuomarille olevasi valmis, on liikkeen suoritus aloitettava hänen ohjeidensa mukaan. Kokeen aikana on myös mahdollista kysyä tuomarilta, jos joku asia on jäänyt epäselväksi.


Kaikki liikkeet alkavat ja loppuvat perusasentoon, jolloin koira istuu vasemmalla puolellasi. Älä kuitenkaan tee aina harjoitellessasi näin, vaan palkkaa koiraa jo liikkeen aikana esimerkiksi sen seuratessa kauniisti vierelläsi. Perusasentoon tuleminen kannattaa opettaa omalla käskyllään houkuttelemalla koira namin perässä suoraan vasemmalle sivulle, ilman turhia kierroksia ohjaajan takaa. Anna nami mieluummin vasemmasta kädestä koirasi istuessa vierellä, jotta nelijalkainen ystäväsi ei alkaisi kääntyä vinottain.

Koiraa ei saa palkita kehässä namilla tai lelulla, mutta saat kyllä kehua ja taputella sitä liikkeiden välillä ja koko koesuorituksen jälkeen sitä voi odottaa vaikka ruhtinaallinen herkkuateria kehänauhojen ulkopuolella. Muistathan silti harjoituksissa kiinnittää paljon huomiota motivointiin ja palkitsemiseen, jotta koira jaksaa tehdä parhaansa kokeessakin. Lisää koiran motivoimisesta voit lukea Springerin numerosta 1/2003.

Seuraavassa tekstissä esitellään alokasluokan liikkeet ja annetaan lyhyitä ohjeita, mitä kannattaa vielä harjoitella ja/tai kerrata ennen kokeeseen ilmoittautumista. Tarkoitus on paneutua myöhemmissä lehdissä tarkemmin eri liikkeiden opettamiseen.


Wss Wilma antaa tarkastaa hampaansa mallikelpoisesti.


Luoksepäästävyys:
Tuomarin tulee vaikeuksitta lähestyä ohjaajan vierellä istuvaa koiraa ja tarkastaa sen hampaat. Koiran tulisi istua rauhallisesti paikallaan eikä se saisi olla hyökkäävä tai pelätä. Hyppiminen tai selälleen kierähtäminen eivät ole kovin pahoja virheitä, vaikka tuomari useimmiten pudottaakin muutaman pisteen pois koiran ollessa ylitsevuotavan ystävällinen.

Yleensä pentu tottuu jo kasvattajan luona siihen, että sitä tutkitaan. On tärkeätä harjoitella tätä liikettä myös kotona viikottain, jotta springeri antaa sekä omistajansa että vieraiden ihmisten kuten eläinlääkärin tutkia hampaat, silmät, korvat ja harjata turkin. Koiraa tulee käsitellä aina määrätietoisin ja ystävällisin ottein samalla sitä rauhallisesti kehuen. Jos koirasi on ujo tai pelokas tarvitsee seerityisen paljon harjoitusta.


Paikalla makaaminen:
Tämä on ryhmäliike, jossa on vähintään kolme koiraa ja koirien välit ovat noin 3 m. Koirat käsketään maahan makaamaan, ohjaajat poistuvat koirien luota ja pysähtyvät sekä kääntyvät koiriin päin noin 20 m päässä. Paikallamakaamisaika on 2 min. Koirien tulisi pysyä rauhallisesti paikallaan makaamassa, mutta pisteitä voi saada siinäkin tapauksessa, vaikka koira nousisi kesken kaiken istumaan. Jos koira nousee seisomaan, lähtee paikaltaan tai liikkuu yli kolme omaa mittaansa, suoritus hylätään.


Kokeessa paikallolossa on 3-8 koiraa yhtäaikaa. Koirien välit ovat n. 3 m.

Kokeeseen ei kannata osallistua ennen kuin koira osaa maata paikallaan ohjaajan ollessa kauempanakin. Harjoittele usein erilaisia paikoissa: kotona, puistossa, kävelytiellä, koulutuskentällä ja koirakavereiden kesken. Aloita harjoittelemalla paikalla pysymistä lyhyitä aikoja taluttimessa, jolloin voit varmistaa ettei koira karkaa. Hiljalleen voit pidentää sekä paikallaoloaikaa että -matkaa. Joskus voit olla koiran lähellä, toisinaan kymmenien methien päässä, odota välillä sekunti ja toisinaan 3 minuuttia ennen kuin vapautat koiran. Harjoittele myös paikallaoloja istuen, koska luoksetulossa koira jätetään istumaan paikalleen ohjaajan kävellessä kauemmaksi. Paikallaolojen harjoittelu lisää koiran hallittavuutta, parantaa johtajuutta ja helpottaa elämistä monissa tilanteissa.

Seuraaminen kytkettynä:
Koira seuraa ohjaajaa pää tai lapa ohjaajan vasemman polven kohdalla talutin löysänä. Tuomari antaa määräykset nopeuden ja suunnan muutoksista. Liikkeen aikana voidaan tehdä käännöksiä oikealle ja vasemmalle, täyskäännöksiä, pysähdyksiä ja juoksupätkiä. Liikkeelle lähdettäessä tai nopeutta muutettaessa saa seuraa-käskyn toistaa. Ohjaajan pysähtyessä koiran tulisi istuutua perusasentoon ilman eri käskyä. Kauneinta seuraaminen on silloin, kun springerspanieli katsoo ohjaajaa lähes koko liikkeen ajan ja kulkee iloisesti häntä heiluen tämän vierellä. Vaikka liike tapahtuukin taluttimessa, tulisi koiran kulkea koko ajan ohjaajaa seuraten ilman, että tämä joutuu missään vaiheessa kiristämään remmiä. Jos talutin on koko ajan kireänä, joutuu tuomari jättämään koirakon pisteittä.


Koiran tulisi seurata ohjaajaansa pää tai lapa tämän polven kohdalla. Wss Kielo pitää katsekontaktia Beritiin.

Harjoittelun voit aloittaa koiran kulkiessa omatoimisesti vierelläsi sinuun katsoen, joka kerta kun lemmikkisi toimii näin voit kehaista sitä, antaa namipalan tai leikkiä sen kanssa lelulla. Hetken päästä springerisi oppii tulemaan vierellesi kulkemaan pitäen katsekontaktia, koska se tietää saavansa siitä palkkion. Silloin voit yhdistää seuraa-käskyn liikkeeseen. Ennen kokeeseen menoa tulisi harjoitella myös pysähdyksiä, jolloin koira opetetaan istumaan heti ohjaajan pysähtyessä. Yhtä lailla käännökset, täyskäännökset ja juoksupätkät kuuluvat kokeessa osattaviin asioihin.


Seuraaminen taluttimetta:
Samanlainen liike kuin seuraaminen kytkettynä, mutta ilman talutinta. Koira voi saada liikkeestä pisteitä, vaikka se karkaisikin kerran, kunhan se on vaan kutsuttavissa takaisin. Suoritusta ei hyväksytä siinä tapauksessa, että koira kulkee koko ajan yli 1 methin päässä ohjaajastaan.

Maahanmeno:
Koira seuraa vapaana. Tuomarin kehotuksesta ohjaaja pysähtyy, antaa käskyn/käsimerkin, jolloin koira menee nopeasti maahan. Ohjaaja poistuu noin 10 m päähän ja kääntyy koiraan päin. Tuomarin ohjeiden mukaan hän palaa koiran luo ja käskee sen istumaan.

Tässä liikkeessä ei tule oikeastaan mitään uutta asiaa: jos koira osaa seurata, mennä käskystä maahan ja jäädä siihen paikalleen, ei liikkeen pitäisi tuottaa ongelmia.

Luoksetulo:
Koiran istuuduttua käskystä menee ohjaaja tuomarin määräyksestä noin 15 methin päähän koirasta, joka istuu paikallaan koko ajan. Luvan saatuaan hän kutsuu koiran luokseen, käskyn mukana saa käyttää koiran nimeä (esim. "Maisa tänne!"). Koiran tulisi juosta vauhdikkaasti perusasentoon. Aiemmin koirat opetettiin kiertämään ohjaajan selän takaa perusasentoon, mutta nykyisin suositaan tapaa, jossa koira siirtyy suoraan edestä ohjaajan vasemmalle sivulle. Vaikka koira ei tulisikaan ensimmäisellä käskyllä, voi pisteitä saada vielä 8. Kolmas luoksetulo-kutsu tai koiran liikkuminen paikaltaan yli 3 kertaa oman mittansa ennen käskyä, johtaa liikkeen hylkäämiseen.

Luoksetulo on yksi tärkeimmistä asioista, joita koira tulisi osata ja sen harjoitteluun kannattaakin kiinnittää huomiota. Jos koira ei tule ripeästi ja varmasti luokse, on sen irtipitäminen hankalaa ja jopa vaarallista. Tee luoksetulosta koiralle vastustamattoman mukavaa: leiki sen kanssa, anna sille namia ja kehu sitä, kun se tulee luoksesi. Toisinaan voit piiloutua metsässä koiralta, jolloin sille tulee kiire etsiä sinut. Voit myös juosta sitä pakoon tai heittää pallon palkinnoksi sen tullessa luokse. Jos ongelmana on se, että se juoksee ohitsesi, voit harjoitella aidan edessä, jolloin se pakostakin pysähtyy luoksesi. Käytä mielikuvitustasi!

Seisominen:
Koiran seuratessa vapaana sivulla ohjaaja tuomarin kehotuksesta komentaa koiran seisomaan. Ohjaaja jatkaa pysähtymättä noin 10 m, tekee täyskäännöksen ja tuomarin käskystä palaa koiran luo. Hyväksymisen ehtona on, että koira pysähtyy seisovaan asentoon eikä etene yli kahta omaa mittaansa käskyn jälkeen.

Koiran olisi hyvä osata istua, mennä maahan ja seisoa käskystä. Sen tulisi totella käskyjä ollessaan edessäsi, vieressäsi, takanasi tai muutaman methin päässä ja vaihtaa myös asentoa ohjeidesi mukaan. Käskystä pysähtyminen kauempana sinusta saattaa joskus jopa pelastaa lemmikkisi hengen: tällainen tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi sen juostessa autotietä kohti. Yhtä lailla sen pitäisi pysähtyä näihin asentoihin myös liikkuessasi eteenpäin. Aloita aina harjoitukset helpoista jutuista ja vaikeuta liikkeitä hitaasti.


Alokasluokan estehypyn mallia näyttävät Nina ja wss Otto.

Vapaahyppy:
Liike alkaa perusasennosta. Koira seuraa vapaana ohjaajan vasemmalle sivulla ja hyppää esteen yli koskematta sitä sekä pysähtyy perusasentoon ohjaajan sivulle tämän pysähtyessä. Ohjaaja saa itse päättää kuinka kaukaa ennen estettä hän lähtee liikkeelle. Hän saa myös pysähtyä haluamaansa kohtaa esteen jälkeen, tässä liikkeessä tuomari ei siis anna ohjeita pysähtymisestä. Kannattaakin odottaa niin kauan, että koira seuraa kauniisti, ennen kuin pysähdyt. Esteen korkeus on vähintään koiran säkäkorkeus, esteen mallin näet kuvasta.

Aloita esteen opettelu tutustumalla koiran kanssa siihen ja tee ensimmäiset harjoitukset hyvin matalilla hypyillä. Kehujen kautta useimmat koirat oppivat pitämään hyppäämisestä eikä liike tuota mitään vaikeuksia. Älä ota sitä kovin vakavasti, vaikka koira hyppäisikin hieman edelläsi, koska siitä on hyötyä ylemmissä luokissa. Harjoittele erilaisten esteiden yli hyppäämistä, paremman puutteessa voit hypyttää springeriäsi vaikkapa ojennetun jalkasi yli. Vaikka koirat yleensä pitävätkin hyppäämisestä tulisi tätäkin harjoitella kohtuudella, jottei se alkaisi kyllästyttää. Nuoren koiran kanssa hypyt on sopeutettava sen koon ja kunnon mukaan mieluummin liian mataliksi kuin hiukkaakaan liian korkeiksi.

Kokonaisvaikutus:
Tässä huomioidaan erikoisesti ohjaajan ja koiran yhteistyötä sekä suoritusten aikana että niiden välillä. Tuomari tarkkailee työskentelyn iloisuutta ja halukkuutta ottaen huomioon rodunomaisen temperamentin.

Ennen kokeeseen ilmoittautumista kannattaa hankkia itselleen Tottelevaisuuskokeiden sääntökirja, joita on myytävänä mm. Springerspanielit ry:n kerhokaupassa. Kannattaa käydä myös katsomassa koetta ja muiden suorituksia sekä osallistua yhteiskoulutuksiin. Älä vaadi itseltäsi täydellisiä suoritusta ennen kuin ilmoittaudut kokeeseen, koska silloin kynnys lähteä mukaan kasvaa kohtuuttoman suureksi. Sekin riittää, että osaatte perustaidot: kokeessakin oppii aina jotain uutta ja tuomarilta sekä muilta osallistujilta saa hyviä vinkkejä tulevaisuuden harjoitteluun.

Alokasluokka

1 luoksepäästävyys
2 paikalla makaaminen
3 seuraaminen kytkettynä
4 seuraaminen taluttimetta
5 maahanmeno
6 luoksetulo
7 seisominen
8 vapaahyppy
9 kokonaisvaikutus

kerroin 1 => 10 p.
kerroin 4 => 40 p.
kerroin 2 => 20 p.
kerroin 4 => 40 p.
kerroin 2 => 20 p.
kerroin 2 => 20 p.
kerroin 2 => 20 p.
kerroin 2 => 20 p.
kerroin 1 => 10 p.

Pisteet ja palkinnot:
160-200 pistettä = 1. palkinto
140-159,75 pistettä = 2. palkinto
100-139,75 Pistettä = 3. palkinto