Ennen kuin menet tottelevaisuuskokeisiin

Veera Hovila
Springeri 2/2003

Ennen kilpailemisen aloittamista

Jos koiralle on pienestä pitäen opetettu suurinpiirtein alokasluokan kattavaa tottelevaisuutta monenlaisissa ympäristöissä, voi hyvin mennä kokeilemaan vaikka jo alle vuoden ikäisenä, kunhan muistaa rennon meiningin. Kilpailuista ei missään nimessä kannata tehdä mitään pakkopaitaa ja kisailun aloittaminen riippuukin luonnollisesti täysin sinusta ja koirastasi. Hyvä nyrkkisääntö mielestäni on, että suhde on kunnossa, luotatte toisiinne ja koira osaa suunnilleen alokasluokan liikkeet paikallamakuun varmuutta korostaen (sen epäonnistuminen voi pilata myös muidenkin suorituksen). Vaikka koulutukseltaan keskeneräisen koiran kanssa on parempi jättää menemättä kilpailuihin, täydellistä ja pilkuntarkkaa osaamista on turha vaatia, sillä joka tapauksessa ensimmäinen koitos tulee olemaan lähinnä opintoretki tokon maailmaan. Liikkeiden kuukaudesta toiseen jankkaaminen ja hiominen voi myös saada koiran vain kyllästymään koko lajiin ja ilmoittautuminen se sitten vain jää ja jää.

Kannattaa alusta alkaen opettaa osia kaikkien luokkien liikkeistä ja kiinnittää huomiota oikeaan suoritustapaan unohtamatta milloinkaan työskentelyn iloisuutta ja innokkuutta. Nykyäänhän luokanvaihtokin tapahtuu halutessasi ainoastaan yhdellä ykkösellä ja nälkähän se tunnetusti kasvaa syödessä, mutta koirankin tulisi pysyä perässä... Vaatimusten kasvaessa auttaa paljon, kun on luotu laaja, teknisesti oikeaoppinen pohja tokoilulle.

Suunnittele harjoituksista mahdollisimman mielenkiintoisia ja motivoivia ja vältä kaavoihin kangistumista. Parhaan tuloksen saat harjoittelemalla vaikeampia tilanteita, mitä kokeissa luultavasti tulee olemaan ja kiinnittämällä huomiota erityisesti epäsäännölliseen palkitsemiseen. Koiran on opittava, että palkkio voi tulla minä hetkenä hyvänsä ja sen eteen kannattaa tehdä töitä, näin se kokeissakin, joissa lelujen ja makupalojen käyttö on kielletty, jaksaa motivoitua parhaiten. Harjoittele lyhyissä erissä ja kouluta kiittämällä ja jättämällä virheelliset suoritukset huomioitta, älä jatkuvasti ole kieltämässä ja korjaamassa. Pyri myös siihen, että totteleminen on koirasta aina yhtä kivaa, vaikka itse kävelisit jäykkänä kuin suolapatsas ja antaisit käskyt omituisella äänellä.

Viimeistään ennen ensimmäisiä koitoksia kannattaa tutustua huolella tokon sääntöihin tilaamalla Kennelliitosta sääntökirja. Ei ole myöskään lainkaan huonompi idea käydä katsomassa sivusta kokeita, jolloin näkee, mitä kilpailuissa käytännössä tapahtuu ja mahdollisesti opit myös välttämään muiden tekemiä mokia. Älä unohda kysellä mieltäsi askarruttavia asioita, kokeneemmat harrastajat neuvovat ja opastavat yleensä mielellään.

Ilmoittautumassa kokeisiin

Tottelevaisuuskokeiden alokasluokkaan on oikeutettu osallistumaan tunnusmerkitty, 10 kuukautta täyttänyt koira, jolla on voimassa tarvittavat rokotukset. Kokeita järjestetään joka puolella Suomea ympäri vuoden, joskin aktiivisinta koekautta on selvästi kevät ja kesä ja kokeita järjestetään eniten Etelä-Suomessa. Kesäkaudella kokeet pidetään yleensä ulkona sään armoilla, esimerkiksi hiekkakentällä, nurmikolla ja asfaltilla. Talvisin koepaikkana voi olla parkkihalli tai vaikkapa maneesi. Myös näyttelyiden yhteydessä pidetään joskus kokeita.

Tiedot tulevista kokeista saat parhaiten Kennelliiton jäsenjulkaisun, Koiramme-lehden takasivuilta, josta löytyy hyvissä ajoin kaikki tulevat kokeet tietoineen kennelpiireittäin. Myös netistä löytyy kiitettävästi tietoja kokeista, esim. kennelpiirien kotisivuilta tai Tarun tokosivuilta.

Kokeisiin voi ilmoittautua kennelliiton koeilmoittautumisiin tarkoitetulla kaavakkeella, jonka voit täyttää ja printata netissä tai tilata kennelliitosta. Agilityynilmoittautumiskaavakekin käy hyvin.
Täytä ilmoittautumiskaavakkeesta ainakin seuraavat kohdat: koelaji (TOKO), luokka, koepaikka ja -aika, koiran rotu, (rekisteri)nimi, rekisterinumero, sukupuoli, omistajan nimi, omistajan/ohjaajan osoite. Jos koiran ohjaaja on eri kuin omistaja tai koiralla on useampia omistajia, myös ohjaajan nimen tulisi ilmetä jostain kohtaa (joudut lisäämään sen mahdollisesti erikseen).

Kokeen tiedoissa näkyvä ilmoittautumismaksu maksetaan järjestävän seuran pankkitilille. Kuitti tai kuitin kopio suoritetusta ilmoittautumismaksusta liitetään ilmoittautumiseen ja ilmoittautuminen lähetetään kuoressa ilmoittautumisten vastaanottajalle viimeistään eräpäivänä. Kannattaa kuitenkin olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä useissa kilpailuissa on rajoitettu osanotto (rahat kuitenkin saa takaisin, jollet mahdu mukaan). Jos myöhästyit vahingossa ilmoittautumisessasi, voit vaikka pirauttaa järjestäjille onko kokeeseen vielä mahdollisuutta ilmoittautua, sillä monet huolivat myös jälki-ilmoittautuneet mukaan varsinkin, jos koiria on vähän.

Ennen h-hetkeä

Järjestäjät lähettävät kaikille ilmoittautuneille koetta edeltävällä viikolla kutsukirjeet, joista käy ilmi koepaikka, ajo-ohjeet, aikataulut, luokkien osallistujamäärät ja muut tarpeelliset tiedot. Osallistujia myöskin kehotetaan saapumaan jokaiseen kokeeseen vähintään puolta tuntia ennen ilmoitettua luokkansa alkamisaikaa.

Omasta mielestäni kannattaa harjoitella liikkeitä vähintäänkin säästeliäästi ennen koetta, jotta se antaisi sitten sinä tärkeänä hetkenä kaikkensa. Toki jokainen koira on yksilö ja kukin taaplaa parhaiten omalla tyylillään, mutta itse suosin lähinnä erittäin motivoivia palkkauksia pienistä, mutta hankalimmilta tuntuvista liikkeen osasista (esim. pari askelta seuruuta -> käsky seiso ja heti perään palkkio). Liikkeiden jankkaaminen ihan vain "varmuuden vuoksi" on sekä turhaa että kyllästyttävää ja harvoin koira myöskään ehtii viimeisinä koetta edeltävinä päivinä mitään oppimaan.

Pakkaa hyvissä ajoin laukkuusi kokeessa tarvittavat asiat, joihin on kuuluttava ainakin koiran rokotustodistus sekä kilpailukirja, jonka tosin voi ostaa myös paikan päältä. Ensimmäisellä kerralla vaaditaan lisäksi rekisteritodistus tai x-rotuisilta vastaava omistajatodistus. Itse suosin kätevää muovilehtistä kansiota, jossa säilyvät niin rekkarit, rokkarit kuin kilpakirjatkin.
Mukaan kannattaa varata koiralle ainakin makupalat, lelut, juomakuppi, vesipullo ja tietenkin sopiva talutin (varmin valinta lienee tavallinen panta ja lukollinen hihna, mutta itse olen suosinut joka kerta noutajatalutinta). Häkin mukaanottokaan ei ole huonompi ratkaisu, sillä siellä koira saa levätä rauhassa ennen h-hetkeä.

Järjestäjiin, joiden puhelinnumero mainittu kutsukirjeessä, voi ottaa yhteyttä ennen koetta esimerkiksi juoksun tai muun äkillisen esteen yllättäessä, myöhästymisen uhatessa tai luokanvaihdosta ilmoittaessa.

Itse kokeessa

Kuten aikaisemmin mainittu, saavu koepaikalle ajoissa. Päästyäsi perille mene ensi töiksesi ilmoittautumispisteeseen, jonne annetaan kilpailukirja ja rekisteri- ja rokotustodistukset. Sieltä saat myöskin kilpailunumerosi.

H-hetki on käsillä tuomarin kutsuessa luokkasi koolle, jolloin asetutte riviin numerojärjestykseen. Tässä vaiheessa narttukoirilta tarkistetaan juoksu ja tuomari pitää mahdollisesti tervetuliaspuheen. Seuraavaksi koirakot ohjataan yksitellen tokokehään omille paikoilleen n. kolmen methin välein ja varsinainen koe voi alkaa.

Ensimmäinen liike alokasluokassa on luoksepäästävyys, jossa tuomari tulee yksitellen jokaisen rivissä olevan koiran luo kohtisuoraan ja yleensä tarkistaa niiden hampaat. Tässä liikkeessä ei käytetä mitään käskyjä ja vaikka koirat ovatkin useimmiten perusasennossa, ne saavat vapaasti nousta ylös. Tärkeintä on, että koira antaa rauhallisesti tuomarin käsitellä itseään.

Seuraavana on vuorossa paikallamakuu, toinen alokasluokan ryhmäliikkeistä. Tuomari kehoittaa irrottamaan taluttimet, jotka voi laittaa taskuun tai kiinnittää renkaaksi kulkemaan olkapäältä vastakkaisen kainalon alle. Seuraavaksi koirat käsketään maahan ja ohjaajat kävelevät parinkymmenen methin päähän kääntyen koiriin päin. Piinaavien kahden minuutin jälkeen ohjaajia kehoitetaan palaamaan koirien luo ja liike loppuu perusasentoon. Arvosanojen jakamisen jälkeen koirakot poistuvat kehästä ensimmäistä lukuunottamatta, ellei hän pyydä lupaa viritellä koiraa ennen vuoroaan.

Ennen omaa vuoroa ja muutenkin koealueella koiran kannattaa antaa olla täysin rauhassa ja erossa sinusta, mikäli se vain on mahdollista. Saatat nimittäin tartuttaa jo ennen suoritusta mahdollista epävarmuutta ja jännitystä koiraasi. Hiukan ennen kehäänmenoa herättele kuitenkin koira muutamilla lyhyillä, nopeatempoisilla ja motivoivilla liikkeenpätkillä ja ota kunnolla kontaktia siihen. Muista, että leluja ja nameja ei saa oman suoritusvuoron aikana olla näkyvillä (säännöt kieltävät käytön), mutta toki voit niitä taskuissa pitää.

Jokainen yksilöliike alkaa liikkeenohjaajan tai liikkeenohjaajana toimivan tuomarin kysymyksellä "Oletko valmis?". Tähän ei ole välttämätöntä heti vastata kyllä, vaan voit rauhassa ottaa ensin kontaktin koiraan. Myöntävän vastauksen jälkeen liike on alkanut ja kaikki ylimääräinen pulina vähentää arvosanaa, myös tahallinen koskeminen koiraan liikkeiden aikana on kielletty. Liike loppuu aina perusasentoon liikkeenohjaajan sanottua "kiitos". Tämän jälkeen voit hillitysti kehua ja kiitellä koiraa tuomarin antaessa arvosanan ja mahdollisesti kommentoidessa muutamalla sanalla suoritustanne. Voit myös koska tahansa kysyä, jos jokin asia askarruttaa.

Pyri olemaan kehässä mahdollisimman rauhallinen ja normaali käskyttämällä rohkaisevalla selvällä äänellä ja liikkumalla rennosti katse eteenpäin suuntautuen välttäen myös turhia liikehdintöjä, jotka ylimääräisen puheen lisäksi voidaan tulkita lisäkäskyiksi (sinun ei kuitenkaan tarvitse olla kuin suolapatsas, vaan voit aivan huomaamattomasti antaa koiralle viestejä ylävartalon liikkeillä). Toki tiedän omastakin kokemuksesta, että täysin rento käytös voi olla melkoisen vaikeaa varsinkin kilpailemisen alkutaipaleella ihmisille niin luonnollisen jännittämisen vallatessa mielen. Saattaa kuitenkin auttaa, jos unohdat kaiken muun ympäriltäsi ja keskityt ainoastaan koiraasi ja liikkeenohjaajan käskyihin. Vältä myöskin asettamasta liian korkeita tavoitteita etukäteen ja sen sijaan kävele kehään rennolla mielialalla "kaikki menee juuri niin kuin on mennäkseen";-)

Oman suoritusvuorosi ollessa päätöksessä tuomari antaa vielä arvosanan yleisvaikutelmasta ja usein kommentoi yleisesti suoritusta. Tämän jälkeen sinun tulee jäädä odottelemaan palkintojenjakoa, joka koittaa kaikkien luokan koirien suoritusten ollessa ohi. Tässä yhteydessä saat takaisin kilpailukirjasi mukanaan lappu, josta löytyy arvosanat kaikista osasuorituksista. Palkinnoille pääsee kolme parhaat pisteet saanutta.

Kokeen jälkeen

Ensimmäinen koe menee useimmiten itse kultakin lähinnä opettavaisten kokemusten kirjoihin. Älä siis jää sitä harmittelemaan vaan suuntaa nokka kohti mahdollisia tulevia koitoksia iloisten theenien siivittämänä.

Jos kaikki kuitenkin loksahtikin kuin ihmeen kaupalla paikoilleen ja ykköstulos tuli, niin hienoa - kaiken lisäksi sinulla on uusien sääntöjen mukaan osallistumisoikeus avoimeen luokkaan. Jokaisessa luokassa on kuitenkin mahdollisuus kilpailla kolmen ykkösen verran, vaikka siirtyä voi ylemmälle tasolle halutessaan heti sillä yhdellä ykkösellä.

Vaikkei huonosti sujuneita kisoja tai suorituksia kannatakaan jäädä päivittelemään, toki on aina hyvä ottaa virheistä opiksi ja miettiä, missä meni vikaan. Olitko liian hermostunut ja tartutit jännityksen koiraan? Annoitko tiedostamattasi jatkuvasti ylimääräisiä apuja? Oliko koira väsynyt/yli-innokas tms. ja mistä tämä johtui? Onko jonkin liikkeen osaamisessa selvää epävarmuutta? Vaikuttiko koeympäristö/ennakkovalmistelut jollain tavalla suoritukseen? Tämäntyyppisen arvioinnin pohjalta voit saada uusia vinkkejä harjoitteluun ja valmistautumiseen ja kartoittaa asioita, joita pitäisi harjoitella tai joihin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota (aina toimivasta suhteesta ja kontaktista liikkeiden hiontaan ja ohjaajan käyttäytymiseen kehässä)